Translate

donderdag 27 januari 2011

Zonnebank of zonnebaden onnodig voor mooie bruine huid

Wil je een goudbruine huid? Er zijn alternatieven voor het ongezonde zonnebaden of de zonnebank. Zo helpt het bijvoorbeeld om de juiste groente en fruit te eten.

Vroeger was een gebronsde huid een teken van armoede. Boeren kwamen immers veel in de buitenlucht. Angst vallig hielden adellijke dames hun lichaam uit de zon. Tegenwoordig is een zonverkleurde huid een teken van gezondheid. Maar de manier waarop mensen die ‘gezonde’ kleur vergaren, is soms verre van gezond. Bijvoorbeeld door eindeloos op het strand bakken zonder zonnebrandmiddel of regelmatig naar de zonnebank gaan. Hoe kun je die goudbruine teint bereiken zonder je gezondheid in gevaar te brengen?


Wel doen: De juiste fruit en groenten etenBritse wetenschappers hebben ontdekt dat caroteen in groenten en fruit onze huid een aantrekkelijke ‘gouden’ kleur geeft. Het zou gaan om een ‘vijf-maal-daags’ dieet van groente zoals hete pepers, wortelen en spinazie en oranje fruit als cantaloupe meloenen, abrikozen en grapefruits. Proefpersonen werden in een experiment op dieet gezet. Onderzoeksresultaten toonden aan dat hun huid al binnen een maand van kleur veranderde. In een experiment moesten vrijwilligers foto’s beoordelen van de proefpersonen die het dieet hadden gevolgd en mensen die gebruind waren door de zon. Volgens hoofdonderzoeker Ian Stephan viel de goudgebruinde huid do
or groente en fruit bij alle vrijwilligers overduidelijk het meest in de smaak.


Wel doen: Beschermd en kort zonnen
Zo’n 1 à 2 uurtjes in de zon met een hoge beschermingsfactor is voldoende om de pigmentvorming in je huid te stimuleren. Het resultaat: een gezond natuurlijk kleurtje. Het bruiningsproces gaat misschien iets trager. Maar bedenk dat de bruine teint langer blijft zitten. Een verbrande huid vervelt namelijk binnen no time. Bovendien wordt een huid met een natuurlijk kleurtje aantrekkelijker bevonden dan een doorbakken huid met een oranje ondertoon.

Wel doen: Zelfbruiningslotions
Zelfbruinende lotions zijn vooral een aanrader voor mensen die in de winter naar de zonnebank gaan om hun pipse winterkleur te bestrijden. In zelfbruinende bodylotions zit een lichte dosis actieve zelfbruiner die geleidelijk zorgt voor een gelijkmatige kleur. Hierdoor krijgt je huid een natuurlijke, zomerse teint. De bruinende stof heet dihydroxyaceton (DHA). Dit is een kunstmatige suiker die de bovenste huidlaag (de hoornlaag) verkleurt. Zodra je het opsmeert is het zes uur actief. Zelfbruiners hebben dus zo'n zes uur nodig voordat je resultaat ziet. In de beginjaren van zelfbruiners stonden ze nog bekend om het ‘peeneffect’. Je werd er meer oranje dan bruin van. Tegenwoordig is het effect van een zelfbruiner veel mooier en natuurlijker.

Niet doen: Regelmatig zonnebankgebruik
Steeds meer wetenschappelijk onderzoek wijst het uit: mijd die zonnebank. Zonnebankgebruik zit in de hoogste risicocategorie op het krijgen van kanker. Recent onderzoek dat door de Universiteit van Minnesota onder 2.268 mensen werd uitgevoerd, wees uit dat regelmatig gebruik van de zonnebank de aanmaak van melanomen stimuleert. Dit is één van de meest ernstige vormen van huidkanker. Één van de conclusies is dat het niet uitmaakt onder wat voor zonnebank of hoe lang mensen onder de zonnebank gaan. Het risico op een melanoom neemt hoe dan ook toe met 74%. Leeftijd of geslacht spelen hierbij geen rol, het risico is bij alle groepen even hoog.

Niet doen: Lang en onbeschermd zonnebaden
Je boekt op de korte termijn misschien snel resultaat. Je roodverbrande huid wordt bruin. En jij hebt je kleur. Op de lange termijn doet het je uiterlijk echter weinig goed. De UV-straling in zonlicht (UV-A en UV-B) breekt het collageen in de huid af. Daardoor wordt je huid sneller ouder en slapper. Fervente zonnebaders krijgen last van de bekende lederhuid.

Ook je gezondheid heeft er onder te lijden. Te veel UV-straling beschadigt de huidcellen. De huid wordt rood en verbrandt. Op de lange termijn kan huidkanker het gevolg zijn, de meest voorkomende soort kanker in Nederland. Nog een
nadeel van zonnen: het verlaagt tijdelijk de weerstand van het lichaam, waardoor infecties meer kans krijgen.

Auteur: Rachel van de Pol
Bronnen:
ScienceDaily, Telegraph,
Medisch A-Z

Geen opmerkingen: