Translate

dinsdag 21 mei 2013

Gezonde voeding leidt tot minder nieraandoeningen


Gezonde voeding kan zorgen voor minder mensen met nieraandoeningen.
Ook de dialyserende patiënten moeten gezonde voeding gebruiken, om zo fit mogelijk te blijven.
Voor de patiënten wordt er een dieet opgesteld naar wensen van de patiënt”, aldus Tiffany Pawirono-Supar, diëtiste bij het Nationaal Nierdialyse Centrum.

Volgens haar zijn het verschillende factoren die leiden tot een dialysatie.
“Niet alleen diabetes en hypertensie zijn de oorzaken van dialysatie, maar obesitas en het aannemen van een ongezonde leefstijl evenzeer, ”Wanneer mensen horen over ongezonde eten denken ze vaak dat het gaat om patat en gebakken kip, maar niet alleen dat is ongezond, ook die nasi, bami, tjauwmin of een nasi moksi”, zegt Pawirono.
“Al deze ongezonde voeding moet gemeden worden.
Eet elke dag een of twee vruchteni, gebruik meer water en melkii, eet met mate.
Dat is pas gezond eten”, legt Pawirono uit.
Verder zegt zij dat als er gesproken wordt over een gezonde leefstijl er niet alleen wordt gekeken naar gezond eten, maar ook naar gezond bewegen.
Naast een dieet moet er ook gekeken worden naar sporten, want zo alleen kan de patiënt als een gezond mens fit blijven.
Pawirono zegt dat er bij een dieet altijd wordt gekeken naar de gesteldheid.
Als een patiënt veel stoffen produceert wordt er rekening mee gehouden en wordt de patiënt dan begeleid.
“Ik ben wel vaker geconfronteerd met patiënten die zich niet strikt aan hun dieet houden en weer anderen die dat wel doen.
Het niet houden van strikt dieet door de niet gedisciplineerde patiënten is niet zo erg, er moet wel ervoor gezorgd worden dat de gezondheid van zo een patiënt stabiel blijft en niet daalt.
De diëtiste vindt het een kwalijke zaak dat er steeds weer jonge mensen komen dialyseren.
“Sinds mijn aantreden als diëtiste hier bij het NNC heb ik gezien dat de leeftijdklasse van de patiënten steeds verder daalt.
“Om deze trend stop te zetten moet er preventieve informatie naar jongeren toe worden uitgegeven”, aldus Pawirono.
“Ik zeg niet dat je geen alcohol mag gebruiken of cola mag drinken, maar ook alweer niet zoveel dat je nieren die afvalstoffen niet kunnen wegkrijgen uit je lichaam.
Alles wat ‘te’ is, is niet goed.
Elke dag een beetje alcohol kan geen kwaad, maar niet door de week zo dronken zijn dat je niet kan lopen.iii
Op dat moment moeten je nieren als het ware overwerken om het teveel aan giftstoffen uit je lichaam te krijgen”, zegt Pawirono.
Daarom adviseert de diëtiste aan de jongeren en vooral aan de patiënten dat ze zo gezond en bewegingsvol moeten leven.
Zij benadrukt het feit dat jongeren met mate moeten eten.
“Eet met mate en gezond, want alleen niet alleen hypertensie en diabetes wijzen de weg naar een nieraandoening, maar ook obesitas en overgewicht leiden de weg hier naar toe”, aldus Pawirono.

Notes van Red.
Voor meer informatie over hoe je simpel en snel 26 soorten groenten en fruit aan uw dagelijkse dieet kunt toevoegen KLIK HIER

i Deze norm is inmiddels achterhaald. De Wereld Gezondheid Organisatie raad momenteel minimaal 400 gr. aan. Deze 400 gr. is voor een normaal gezond persoon. Bij een mindere gezondheid of een mindere weerstand zou dit al gauw het dubbele moeten zijn. Zie hier meer informatie van de WHO.

ii Indien de nieren minder werken dan normaal (=nierfalen) heeft het lichaam problemen om de afvalstoffen en het teveel aan vocht te verwijderen. Ook teveel aan mineralen zoals kalium, natrium, fosfaat kunnen onvoldoende verwijderd worden. Bij nierfalen ligt de nadruk op het beperken van eiwitten, natrium, fosfor en kalium. Daarom zouden we meer de nadruk moeten leggen op water en minder op melk. Zie ook.

iii Zo nu en dan een glaasje kan niet zoveel kwaad maar dronken zijn wel. Ongeacht welke dag van de week.

Geen opmerkingen: