Translate

woensdag 13 februari 2013

5 stuks fruit en groenten per dag?

Voeding: 5 stuks fruit en groenten per dag, een wondermiddel?
De informatiecampagnes van het Belgisch Nationaal Voedingsplan benadrukken de noodzaak van het eten van ten minste 5 porties fruit en groenten per dag. Ze zijn van fundamenteel belang voor de gezondheid, maar helpen fruit en groenten ook om gewicht te verliezen?



Een minder rijke en vette voeding
Het is nu duidelijk bewezen dat een voedingspatroon dat arm is aan fruit en groenten negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid: meer kans op obesitas of diabetes, meer kans op hart- en vaatziekten, meer kans op kanker...
Als men geen
groenten eet, is de voeding automatisch rijker aan zetmeel houdende producten, producten van dierlijke afkomst en melkproducten. Kortom, een calorierijkere en vettere voeding, arm aan vitamines, antioxidanten en vezels.
Fruit en groenten om obesitas te bestrijden?
Groenten en fruit zijn interessant omdat het voedingsstoffen zijn met een erg hoge voedingswaarde en een lage calorische waarde. Met andere woorden, ze leveren veel vitaminen, oligo-elementen en vezels zonder al te veel calorieën. Maar ze lossen allesbehalve de huidige voedingsproblemen op.

Als u uitsluitend vijf porties
groenten en fruit toevoegt aan uw voedingspatroon zonder bijkomende veranderingen, dan zal de impact hiervan onvoldoende zijn om overgewicht te bestrijden.
Wat wel belangrijk is, is dat
groenten en fruit u helpen minder vet en minder calorierijk te eten.

Om zwaarlijvigheid tegen te gaan, moet men de energetische waarde (calorieën) van het voedsel beperken en de voedingswaarde ervan vermeerderen:
- de energetische waarde is de hoeveelheid calorieën aanwezig in een bepaald volume of gewicht aan
voedsel;
- de voedingswaarde is de hoeveelheid vitaminen, vezels, oligo-elementen per bepaalde portie voedsel
die geen calorieën leveren.

Maaltijden bereiden op basis van fruit, groenten en zetmeel houdende producten
Idealiter kan men zijn maaltijd bereiden op basis van voedingsmiddelen met een lage energetische waarde zoals groenten, fruit, magere melkproducten (gemaakt van half afgeroomde of volledig afgeroomde melk), droge peulvruchten (linzen, tuinbonen, erwten, kikkererwten, witte bonen…), zetmeel houdend voedsel (aardappelen, pasta, rijst, griesmeel, brood).
De toevoeging van zetmeel houdende stoffen helpt het hongergevoel uit te schakelen en geeft een gevoel van voldaan te zijn, met andere woorden het aangename gevoel geen honger meer te hebben na de maaltijd. Als men uitsluitend
groenten en fruit eet zonder toevoeging van zetmeel houdende producten, zal men na de maaltijd vlug opnieuw een hongergevoel hebben. Als men de hoeveelheid zetmeel wil reduceren, moet men oppassen voor het verzadigingsgevoel.

De beste oplossing bestaat erin evenveel
groenten als zetmeel houdende stoffen op het bord te hebben en een klein plaatsje te bewaren voor vlees, vis, eieren, kaas of ham.
Van hieruit kan men dan geleidelijk aan de hoeveelheid zetmeel verminderen en de portie
groenten vergroten, in functie van de behoefte. Als u de toegevoegde vetstoffen goed doseert, zal u een maaltijd hebben die uw honger en eetlust stilt, en dat zonder calorie-excessen.

Zo kunnen
groenten en fruit bijdragen tot een verbetering van de voedingsgewoonten maar het volstaat niet altijd. Meer groenten en fruit eten helpt bij een minder calorierijk eetpatroon.

* Dr. Dominique Boute is voedingsspecialist, en is werkzaam in het Centre Hypnose et Psychosomatique in Parijs



Geen opmerkingen: