Translate

zondag 18 januari 2009

De wetenschappers tonen aan hoe bepaalde groenten het risico op Kanker verminderen.

Het is al enige tijd bekend dat het eten van kruisbloemige groenten, zoals broccoli, bloemkool, en kool, kan helpen de kans op borstkanker te verminderen, het mechanisme waardoor de actieve nutriënten in deze groenten celproliferatie remmen was onbekend - tot nu toe.

De wetenschappers in de laboratoria van UC Santa Barbara van Leslie Wilson, professor in biochemie en farmacologie, en Mary Ann Jordanië, waarnemend professor van het Department of Molecular, Cellular, and Developmental Biology, hebben getoond hoe de helende macht van deze groenten op het cellulaire niveau werkt. Hun onderzoek wordt gepubliceerd in het blad Carcinogenese van deze maand.

„Het risico op borstkanker, de op één na belangrijke kankerdoodsoorzaak bij vrouwen, kan worden verminderd door kruisbloemige groenten, zoals kool en naaste verwanten van kool bijvoorbeeld broccoli en bloemkool, te eten,“ volgens auteur Olga Azarenko, een gediplomeerd student van UCSB. „Deze groenten bevatten stoffen genaamd isothiocyanaten waarvan wij geloven dat ze verantwoordelijk zijn voor kanker-preventieve en anti-carcinogene activiteiten in deze groenten. Broccoli en broccolispruiten hebben het hoogste aantal isothiocyanaten.

„Ons onderzoek richt zich op de anti-kankeractiviteit van één van deze stoffen, sulforaphane, of SFN,“ voegt Azarenko toe. „Het is reeds aangetoond dat het de frequentie en het aantal chemisch veroorzaakte borsttumoren in dieren kan verlagen. Het remt de groei van de gecultiveerde menselijke borstkankercellen, die tot celdood leiden.”

Bronnen:
Science Blog December 23, 2008
Carcinogenesis December 2008; 29(12):2360-8

Geen opmerkingen: