Translate

woensdag 2 maart 2011

Consumentenbond in actie tegen vitaminepillen

Uitgegeven:

24 februari 2011 10:05

AMSTERDAM - De Consumentenbond begint donderdag een actie tegen fabrikanten van vitaminepillen. Volgens de bond claimen producenten ten onrechte dat het slikken van een vitamine C-pil de weerstand verhoogt.

© Thinkstock

“Veel mensen denken ten onrechte dat het slikken van vitaminepillen hun gezondheid verbetert”, zegt woordvoerster van de Consumentenbond Sandra de Jong. “Het is een mythe die door de industrie in stand wordt gehouden.”
In oktober 2010
oordeelde de Europese Voedselautoriteit EFSA dat het niet wetenschappelijk is bewezen dat pillen met vitamine C de weerstand verhogen. Veel fabrikanten vermelden echter nog steeds op hun verpakkingen dat dat wel het geval is en zeggen te wachten op Europese wetgeving die de claim van verhoging van de weerstand verbiedt.
“Maar dat kan nog wel even duren”, zegt De Jong. De Consumentenbond spreekt van misleiding en wil dat daar een einde aan komt. “De Warenwet verbiedt misleiding en de uitspraken van de EFSA zijn duidelijk.”, aldus directeur van de Consumentenbond Bart Combée.

Fabrikanten

In een brief (pdf) aan de Voedsel- en Warenautoriteit (nVWA) roept de Consumentenbond op tot optreden tegen de vermeende misleiding.
De bond richt zijn pijlen in eerste instantie op drie grote Nederlandse fabrikanten van vitaminesupplementen Hema, Kruidvat en Albert Heijn. Volgens de consumentenorganisatie moet er per direct door de branche duidelijk worden gemaakt dat het volstrekt niet bewezen is dat vitamine C-pillen de weerstand verhogen.

Ophef

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) dat supermarktketens vertegenwoordigt, zegt in een reactie de "ophef" van de Consumentenbond te betreuren. "Het is niet voor niets dat er nog geen regelgeving is", zegt Anne-Corine Vlaardingerbroek van het CBL. "EFSA geeft adviezen uit, die worden vervolgens in beraad genomen.

"Men doet niet zomaar wat", gaat Vlaardingerbroek verder. "De producten worden allemaal streng gecontroleerd en de supermarkten doen niets illegaal. Er wordt nu iets gesuggereerd dat erg ver gaat."

"De consument snapt echt wel dat supplementen een aanvulling zijn en niet een vervanger van een gezond en gevarieerd eetpatroon , zo stelt het CBL.

Vage term

De Jong: “Wetenschappers zeggen dat er in normale voeding voldoende vitaminen zitten. Extra slikken is alleen zinvol voor heel specifieke gevallen, zoals zwangere vrouwen, kleine kinderen, zieke mensen of topsporters. Bovendien is ‘weerstand’ zo’n vage term dat de werking van producten ook nauwelijks te controleren valt. Ben je minder verkouden als je de pillen slikt?”
De meeste producenten vermelden wel op de verpakking dat hun supplementen geen vervanging zijn voor ‘gevarieerde voeding’. Maar dat is onvoldoende, meent de Consumentenbond. Aan de drie grote fabrikanten wordt binnenkort de ‘Bittere Piluitgereikt.

© NU.nl/Wilma Haan

maandag 31 januari 2011

HEALTH & WELL BEING

Elsemarie Richt
Reflexoloog en internationaal docent bijzondere reflexologie technieken

Reflexologie in het dagelijks leven

Al jong wist ze dat het welzijn van mensen haar erg boeide, ze wilde missie zuster worden, werd verpleegkundige, werkte in Afrika en Azië en leerde veel over gezondheid en wat culturen met de ‘zorg’ deden.
Reflexologie kwam rond de eeuwwisseling in haar leven. Na het volgen van verschillende opleidingen in Nederland, Amerika en Engeland is ze een praktijk begonnen en later gaan lesgeven van Amerika, Europa tot China. Het heeft haar met beide voeten op de grond gezet en haar haar passie laten ervaren.
Voor alle mensen die zichzelf verantwoordelijk voelen voor hun gezondheid biedt reflexologie op eenvoudige wijze effectief inzicht in hun welbevinden. Het lichaam wordt gereflecteerd, weerspiegeld in voeten en handen. Met die kennis werken maakt dat pijn zelf eenvoudig te verhelpen kan zijn, doorstroming gemakkelijk te verbeteren is en stress verlicht kan worden.

Deze inzichten wil ze graag met u delen.


Gideon Springer NMD.

Komt uw gezondheid op de eerste plaats?

Tijdens het tweede deel van de avond zal aandacht besteden worden aan: Voeding en gezondheid!
We gunnen onze kinderen alles om hun immuunsysteem op een hoger niveau te krijgen en ouderen willen blijven genieten van het leven tot op hoge leeftijd. Hoeveel kunnen we veranderen door aanpassen van onze huidige voeding?

Donderdagavond 24 februari 2011
Start: 19:30 - Eind: ± 21:30
Plaats: Wijkcentrum Holtenbroek
Bachlaan 20
8031 HL ZWOLLE

Info en reserveren: Rotation gezondheid e-mail: info@rotation.eu of tel.: 038 – 46 042 93

donderdag 27 januari 2011

Zonnebank of zonnebaden onnodig voor mooie bruine huid

Wil je een goudbruine huid? Er zijn alternatieven voor het ongezonde zonnebaden of de zonnebank. Zo helpt het bijvoorbeeld om de juiste groente en fruit te eten.

Vroeger was een gebronsde huid een teken van armoede. Boeren kwamen immers veel in de buitenlucht. Angst vallig hielden adellijke dames hun lichaam uit de zon. Tegenwoordig is een zonverkleurde huid een teken van gezondheid. Maar de manier waarop mensen die ‘gezonde’ kleur vergaren, is soms verre van gezond. Bijvoorbeeld door eindeloos op het strand bakken zonder zonnebrandmiddel of regelmatig naar de zonnebank gaan. Hoe kun je die goudbruine teint bereiken zonder je gezondheid in gevaar te brengen?


Wel doen: De juiste fruit en groenten etenBritse wetenschappers hebben ontdekt dat caroteen in groenten en fruit onze huid een aantrekkelijke ‘gouden’ kleur geeft. Het zou gaan om een ‘vijf-maal-daags’ dieet van groente zoals hete pepers, wortelen en spinazie en oranje fruit als cantaloupe meloenen, abrikozen en grapefruits. Proefpersonen werden in een experiment op dieet gezet. Onderzoeksresultaten toonden aan dat hun huid al binnen een maand van kleur veranderde. In een experiment moesten vrijwilligers foto’s beoordelen van de proefpersonen die het dieet hadden gevolgd en mensen die gebruind waren door de zon. Volgens hoofdonderzoeker Ian Stephan viel de goudgebruinde huid do
or groente en fruit bij alle vrijwilligers overduidelijk het meest in de smaak.


Wel doen: Beschermd en kort zonnen
Zo’n 1 à 2 uurtjes in de zon met een hoge beschermingsfactor is voldoende om de pigmentvorming in je huid te stimuleren. Het resultaat: een gezond natuurlijk kleurtje. Het bruiningsproces gaat misschien iets trager. Maar bedenk dat de bruine teint langer blijft zitten. Een verbrande huid vervelt namelijk binnen no time. Bovendien wordt een huid met een natuurlijk kleurtje aantrekkelijker bevonden dan een doorbakken huid met een oranje ondertoon.

Wel doen: Zelfbruiningslotions
Zelfbruinende lotions zijn vooral een aanrader voor mensen die in de winter naar de zonnebank gaan om hun pipse winterkleur te bestrijden. In zelfbruinende bodylotions zit een lichte dosis actieve zelfbruiner die geleidelijk zorgt voor een gelijkmatige kleur. Hierdoor krijgt je huid een natuurlijke, zomerse teint. De bruinende stof heet dihydroxyaceton (DHA). Dit is een kunstmatige suiker die de bovenste huidlaag (de hoornlaag) verkleurt. Zodra je het opsmeert is het zes uur actief. Zelfbruiners hebben dus zo'n zes uur nodig voordat je resultaat ziet. In de beginjaren van zelfbruiners stonden ze nog bekend om het ‘peeneffect’. Je werd er meer oranje dan bruin van. Tegenwoordig is het effect van een zelfbruiner veel mooier en natuurlijker.

Niet doen: Regelmatig zonnebankgebruik
Steeds meer wetenschappelijk onderzoek wijst het uit: mijd die zonnebank. Zonnebankgebruik zit in de hoogste risicocategorie op het krijgen van kanker. Recent onderzoek dat door de Universiteit van Minnesota onder 2.268 mensen werd uitgevoerd, wees uit dat regelmatig gebruik van de zonnebank de aanmaak van melanomen stimuleert. Dit is één van de meest ernstige vormen van huidkanker. Één van de conclusies is dat het niet uitmaakt onder wat voor zonnebank of hoe lang mensen onder de zonnebank gaan. Het risico op een melanoom neemt hoe dan ook toe met 74%. Leeftijd of geslacht spelen hierbij geen rol, het risico is bij alle groepen even hoog.

Niet doen: Lang en onbeschermd zonnebaden
Je boekt op de korte termijn misschien snel resultaat. Je roodverbrande huid wordt bruin. En jij hebt je kleur. Op de lange termijn doet het je uiterlijk echter weinig goed. De UV-straling in zonlicht (UV-A en UV-B) breekt het collageen in de huid af. Daardoor wordt je huid sneller ouder en slapper. Fervente zonnebaders krijgen last van de bekende lederhuid.

Ook je gezondheid heeft er onder te lijden. Te veel UV-straling beschadigt de huidcellen. De huid wordt rood en verbrandt. Op de lange termijn kan huidkanker het gevolg zijn, de meest voorkomende soort kanker in Nederland. Nog een
nadeel van zonnen: het verlaagt tijdelijk de weerstand van het lichaam, waardoor infecties meer kans krijgen.

Auteur: Rachel van de Pol
Bronnen:
ScienceDaily, Telegraph,
Medisch A-Z

donderdag 20 januari 2011

HEALTH & WELL BEING

Rita Schutte,

Schoonheidsspecialiste gespecialiseerd in dermatologie

en eigenaar Sauna & Beauty Hesselerbrug.

Schoonheid komt van binnen.

Sinds 25 september 2009 is zij samen met haar man een saunabedrijf begonnen. Veelzijdigheid in hun bedrijf is wat haar erg interesseert, omdat dit vooral allemaal met gezondheid heeft te maken. Haar doel is, mensen te laten onthaas

ten en zorgen dat men met een voldaan gevoel weer naar huis gaat, want stress is aarts- (schoonheids-) vijand nummer één.

Zij heeft een opleiding tot schoonheidsspecialist en een vervolgopleiding dermatologie afgerond.

Het beroep van schoonheidsspecialist is in een hoger aanzien komen te staan, nu er steeds meer behoefte is aan gedegen advies over lichaamsverzorging. De tijd dat er alleen over make-up werd gesproken ligt inmiddels ver achter ons. De vakopleiding Schoonheidsspecialist is dan ook zeer breed. Ze zal het hebben over de eigenschappen van de huid en ons celweefsel, hoe u behandeld kunt worden tegen overbeharing en acne, geeft u voedingsadviezen en wat nog meer......? Dat wil ze u graag vertellen!

Gideon Springer NMD.

Komt uw gezondheid op de eerste plaats?

Tijdens het tweede deel van de avond zal aandacht besteden worden aan: Voeding en gezondheid!

We gunnen onze kinderen alles om hun immuunsysteem op een hoger niveau te krijgen en ouderen willen blijven genieten van het leven tot op hoge leeftijd. Hoeveel kunnen we veranderen door aanpassen van onze huidige voeding?

Donderdagavond 27 januari 2011

Start: 19:30 - Eind: ± 21:30

Plaats: Wijkcentrum Holtenbroek

Bachlaan 20

8031 HL ZWOLLE

Info en reserveren: Rotation gezondheid, e-mail: info@rotation.eu of tel.: 038 – 46 042 93

donderdag 6 januari 2011

Rode wijn en veenbessen zijn goed voor je tanden

Stoffen gevonden in rode wijn en in veenbessen kunnen gaatjes en plaque opbouw voorkomen. De stoffen in de wijn, welke polifenolen genoemd worden, doen dit door het blokkeren van een molecule gemaakt door de streptococcus mutanten bacteriën .

Deze moleculen breken suiker af en maken plakkerige moleculen genaamd glucanen, die de bacteriën laten plakken aan je tanden en beschadiging het glazuur.

Live Science rapporten:

"De van de productie van wijn overgebleven gegiste druivenstengels, -zaden, en -schillen bevat een hoog gehalte aan polifenolen. - De polifenolen blokkeren het aanmaken van glucanen door de Streptococcus mutanten... Stoffen in Cranberry’s werken op vergelijkbare wijze ze blokkeren moleculen het oppervlak van onze tanden kleverige maken."

Bron:

Live Science 17 december 2010

http://www.livescience.com/health/red-wine-cranberries-good-for-teeth.html

Caries Research 2010; 44(2):116-26

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20234135

Dr. Mercola

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/01/06/red-wine-and-cranberries-are-good-for-your-teeth.aspx

Note: Red. Rotation Gezondheid

Voor rode wijn geld, de gezonde stoffen zitten in de druivenpitten en druivenschillen, NIET in de alcohol, die door het gisten van de suiker in de druif pulp ontstaat. Naar mijn mening, is het niet een goed idee om alcohol te drinken, zelfs geen rode wijn, de voordelen wegen niet op tegen het risico. In JuicePlus+® zijn, van zowel de druiven als van de veenbessen, ook de pitten en schillen verwerkt en ook daarin zitten de voorgenoemde polifenolen.

donderdag 16 september 2010

Blaasontsteking en andere blaasproblemen

De Gezonde wereld


Dat Cranberry’s zeer functioneel kunnen zijn voor kwalen en klachten, wisten de indianen al eeuwen geleden. De wetenschap ontdekt steeds meer, dat het hier niet gaat om zogenaamde indianenverhalen maar om de keiharde realiteit.

Zo is reeds een tiental jaren geleden door diverse universiteiten ontdekt dat de unieke tannineverbinding, de antioxydanten en de lage PH-waarde het beste middel zijn om blaas- en nierontsteking te bestrijden. Vele mensen kunnen ervan getuigen dat vaak na jarenlange antibioticakuren, cranberrysap een ultieme oplossing biedt.


Zie het complete artikel

donderdag 9 september 2010

Bereidt u uw eten in de magnetron? U bombardeert de nutriënten weg en brengt uw gezondheid in gevaar!

Natuurlijk, de magnetron is handig, Welk ander apparaat kunt u uw eten opwarmen in een paar seconden? En ze worden zo vaak gebruikt dat het moeilijk worden om een tankstation of op kantoorgebouw te vinden zonder een magnetron. Maar er is een reden waarom ik al meer dan 15 jaar geen magnetron in mijn keuken heb en – tot ongenoegen van mijn medewerkers - het ruim drie jaar geleden uit het kantoor heb verwijderd. Dit is iets dat u waarschijnlijk al hebt vermoedt, maar niet hebt willen erkennen dankzij de gemaksfactor - microgolven zijn slecht voor je eten en nog slechter voor je gezondheid.
Er zijn veel redenen tot bezorgdheid, waaronder:
Kankerverwekkende toxines kunnen worden uitgeloogd uit plastic- of kartonnen- borden en/of deksels die zich vermengen met je eten.
De temperatuur van het voedsel kan erg heet worden, een temperatuur die hoog genoeg is voor brandwonden of voor een stoom opbouw die kan exploderen - dit is vooral problematisch voor babyflessen en is een van de redenen waarom baby flessen nooit mag worden verwarmd in de magnetron (de magnetron breekt ook het ziektebestrijdende vermogen van de moedermelk af).
Groenten en andere levensmiddelen te verliezen waardevolle, kankerbestrijdende voedingsstoffen wanneer gekookt in de magnetron.
De chemische structuur van voedsel verandert wanneer bereid in de magnetron, met onbekende gevolgen.